Tehdään siitä mitä on. Hankitaan sitä mitä voidaan. Mutta lihaliemet otetaan kuitenkin kuutioista eikä keittämällä.
tiistai 26. helmikuuta 2013
Limppua savipadassa
Löysin kirpparilta tämän ihanan, valtavan, lähes kylpyammeenkokoisen Schlemmer Topf savipadan. Oi onnea, oi iloa!
Kaapistani löytyi jo tätä ennen saman padan pienin mahdollinen versio, tätä veikkaan aika lailla suurimmaksi. Ainakaan itselläni ei ole tätä isompaa järkeä haalia koska tämäkin mahtuu vain juuri ja juuri meillä uuniin. Takana näkyvästä Moccamasterin etureunasta voi hieman saada kuvaa padan koosta.
Limpun ohjeen haluan tallentaa ihan ja vain itseäni ja vastaista käyttöä varten. Minulla oli ohje limpun tekoon savipadassa jossain kirjassa, ja sen ohjeen mukaisesti leivästä olisi tullut aivan kivikovaa, joten jouduin kerjäämään lisäohjeistusta facebookissa leipojamestariystäviltäni, tämä on tulos:
1 iso limppu suurimmassa Schlemmer Topf-savipadassa
Edellisenä iltana:
4 dl kiehuvaa vettä
karkeaksi jauhettua ruisjauhoa muutama dl
Leivontapäivänä:
100 g hiivaa
3 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl kuminoita
vehnäjauhoja (itse korvaan vähintään puolet vastajauhetulla täysjyvä-vehnäjauholla, varmaan kaupan graham-jauhot ajaisivat samaa asiaa)
Illalla:
Aloita valmistaminen edellisenä iltana. Kiehauta 4 dl vettä. Kaada se kulhoon ja sekoita joukkoon sen verran ruisjauhoja että muodostuu paksuhko velli. Laita savipata likoamaan. (Ehtii kyllä aamullakin. Jos pata on niin suuri ettei se mahdu lavuaariin likoamaan, lasittamattoman voi myös vain täyttää vedellä.)
Leivontapäivänä:
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen vesi ja lisää ne eilen tehtyyn seokseen. Lisää myös suola, siirappi, mausteet ja vehnäjauhot joista osan voi korvata esim. graham-jauhoilla.
Alusta kunnes taikina on sileätä ja alkaa irrota käsistä (eli minun tapauksessani yleiskoneen kulhon reunoista). Taikina saa olla hieman kovempaa kuin sämpylätaikinaksi aiottu.
Nosta savipata vedestä ja kuivaa sen sisäpinta. Voitele se öljyllä.
Tässäkohtaa itse käytän aina laiskan leipurin versiota ja vain kaadan taikinan pataan. Korkeintaan taputtelen hieman sileäksi.
Kansi päälle ja annetaan nousta noin tunnin.
Laita vuoka kansineen KYLMÄÄN uuniin. (Schlemmer Topf savipataa ei koskaan laiteta valmiiksi lämmitettyyn uuniin. AINA kylmään! Ettei halkea tai muuta ikävää tapahdu.)
Kytke termostaatti 200 asteeseen ja kypsennä noin 1 1/2 tuntia.
Kypsyyden voi tarkistaa koputtelemalla valmiin leivän pohjaa kaadettuasi sen padasta. Jos koputus kuulostaa kumealta, leipä on valmis!
Kääri leipä leivinliinan sisään jäähtymään.
Jos maltat.. =)
Tunnisteet:
Leivonta,
Leivät,
Savipata,
Schlemmer Topf
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti